Home

                                                              

                                                              

 

                                                                                                           Dorn methode

 

Dorn methode is een zachte natuurgeneeskundige manuele behandelmethode die is ontstaan in Duitsland en langzaam ook Nederland verovert.

 

 

 

                                                              

Met de Dorn methode kunnen vele rug, schouder, nek en hoofdklachten verminderen of zelfs verdwijnen.

De Dorn methode is een zachte wervel- en gewrichtsbehandeling, die gebruikt kan worden bij klachten, die direct of indirect samenhangen met de wervelkolom. Nu zijn dat al best veel lichamelijke klachten die samengaan met de wervelkolom. Baby's, kinderen en volwassen zullen er baat bij hebben. Het is voor jong en oud. Ook dieren kunnen geholpen worden, zolang ze maar aangeraakt kunnen worden.

De basis van de Dorn methode is correctie van het beenlengte verschil.  Bijna iedereen heeft beenlengte verschil. De benen zijn de steunpilaren van ons bekken. Als deze 'pilaren' niet even lang zijn, staat ook het bekken scheef. Dit heeft zijn uitwerking op de wervelkolom met mogelijk pijn en bewegingsbeperking als gevolg.

De oorzaken van beenlengte verschil kunnen zijn: een val, vertillen, een misstap, maar vooral het zitten. Als je zit, staat de romp in een 90� graden positie ten opzichte van de benen. Dan ontspannen de heupspieren zich. Het heupgewricht bestaat simpel gezegd uit een kop en een kom, met daar tussen kraakbeen, bijeengehouden door spieren en pezen. Slaan we nu het ene been over het andere, dan wordt de kop van dat bovenbeen als het ware iets uit de kom van het heupgewricht 'getrokken'.

Staan we nu op, en glijdt het gewricht niet automatisch terug in de goede positie, dan wordt de foute houding door het aanspannen van de spieren gestabiliseerd.

Nog sterker gebeurt dat in de auto, omdat die bij het zitten ook nog trilt. Door deze vibraties trillen de kop en de kom millimeter voor millimeter uit elkaar. Zo kan er een beenlengte verschil van wel 3 centimeter ontstaan. Om dit weg te werken zetten we geen verhoging onder het te korte been, maar gaan we het (tijdelijk) langer geworden been korter maken!

Dit korter maken doet de client zelf, door het uitvoeren van een eenvoudige oefening.

Als na het corrigeren van het beenlengte verschil de basis in orde is, gaan we verder met het controleren van het bekken en daarna de wervelkolom. Eventuele wervels die niet in de juiste positie staan, worden gecorrigeerd. Deze correctie vindt plaats tijdens het uitvoeren van een bepaalde beweging. Door deze beweging worden de spieren als het ware voor de gek gehouden en kunnen de spieren de correctie niet tegenwerken.

De behandeling van de wervelkolom kan worden afgesloten met een zachte massage: de Breus massage, die met name gericht is op het verbeteren van de functie van de tussenwervelschijven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Johannesolie. Deze olie werkt ontspannend bij spierpijn, rugpijn, spit en reumatische pijnen. Een behandeling duurt ca. 1 uur.

Nederland telt ruim 400.000 mensen met chronische lage

rugklachten. Van de bevolking heeft 50 % op de een of andere

manier te maken met rugklachten.

Ook worden steeds meer kinderen ermee geconfronteerd.

Hoewel medicijnen niet altijd de eerste

oplossingen zijn, worden ze veel toegepast ter bestrijding.

Mogelijkerwijs zijn veel rugproblemen

met weinige, eenvoudige handgrepen en oefeningen te verhelpen.

 

De boodschap van de Dorn methode kan zonder medische

voorkennis begrepen worden.
De uitdrukking voor deze methode is:
�Ik heb geen hulpmiddelen nodig, alleen maar de onbegrensde

opmerkzaamheid van mijn handen�.

 

Geen negatieve bijwerkingen
De Dorn methode is eenvoudig, begrijpelijk en doeltreffend, hierdoor

kan men niemand schaden tijdens de behandeling. Het klinkt

onmogelijk, met deze methode is het volkomen normaal dat men

mensen met wervel- en gewrichtsklachten pijnvrij kan maken, ook

al zijn deze klachten reeds jaren aanwezig. Voor het toepassen van

deze methode worden geen medicamenten, injecties of instrumenten

gebruikt. Bij de Dorn methode worden steeds alle gewrichten en wervels onderzocht en indien nodig gecorrigeerd.

 

Beenlengte voor de correctie

 

Bijzonder effect kan men cre�ren bij:  

Contra indicaties
Ondanks het feit dat de Dorn methode zeer mild is, zijn er situaties waarbij
deze methodiek niet toegepast kan of mag worden. Enkele contra indicaties zijn:

Beenlengte na de correctie

 

Bij de behandeling wordt Johannesolie gebruikt. Bij zwangere vrouwen mag dit niet worden gebruikt omdat Johannesolie contracties van de baarmoeder kan opwekken. Vertel uw behandelaar dus altijd wanneer u zwanger bent.

Na behandeling met Johannesolie is het raadzaam uzelf niet bloot te stellen aan fel zonlicht omdat dit brandwonden tot gevolg kan hebben.

 

Let op!


Om een zo groot mogelijk effect uit de behandeling te halen, mag men na de behandeling 3 a 4 dagen niet zwaar tillen of zwaar werk verrichten!


Beweeg bewust!


Drink veel water om de vrijkomende afvalstoffen af te voeren!  
 

Meridianen


In het lichaam bevinden zich Meridiaan banen, die verbonden staan met de wervelkolom. Hierdoor kunnen ook lichamelijke klachten terug geleid worden vanuit geestelijke trauma's. Door de Meridiaanpunten op te zoeken en de bijbehorende wervels te corrigeren, zullen de problemen verminderen dan wel verdwijnen. Ook zie je vaak dat een bepaald gebied in de wervelkolom is gecorrigeerd en blijkt dat heel iets anders aan klacht totaal verdwenen is. Hier door kunnen we stellen dat de Dorn methode een acupunctuur is zonder naalden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Copyright © 2010 - Daniëlle van Alphen All rights Reserved.